Søg på tradium.dk

Nyheder

Italien tur retur

 
 

28. juli 2017

Studietur til Italien blev en stor oplevelse, og eleverne fra Tradium fik en flot modtagelse i byen Frosinone

Foto: Caroline Dreholt, fik mange oplevelser med hjem fra studiebesøget i Italien, og klassen fik et godt sammenhold.

Sommertid er for de fleste ferietid og rejsetid. På Tradium har en flok elever fra Grundforløb 1 været i Italien på udveksling.

Caroline Dreholt var en af de elever, der var med på turen, og som fik mange lærerige oplevelser med hjem i bagagen.

”Jeg oplevede, at italienerne er mere åbne overfor nye mennesker og meget hjælpsomme. Fx da vi en dag var kommet med en forkert bus. Chaufføren ændrede ruten for at køre os det rigtige sted hen. Den var nok ikke gået herhjemme. Til gengæld er de ikke ret gode til engelsk, men heldigvis kunne vi bruge Google translate på telefonen”.

Hele byen, Frosinone, der ligger nær Rom, var involveret i besøget, og eleverne fra Tradium blev modtaget med musik og gaver, mens byens borgmester og rektor på skolen bød velkommen.

”Udover at sådan en rejse giver mulighed for at lære en masse om sig selv og giver sammenhold i klassen, så fik vi indsigt i, at vi har det rigtig godt i Danmark. De italienske skolefaciliteter var meget slidte med små bord og gamle tavler. I løbet af en hel skoledag, havde de kun 10 minutters pause, så det var en anderledes skoledag, end vi er vant til”.

Caroline, der drømmer om at blive ernæringsassistent, syntes især, at det var spændende at besøge en kokkeskole og opleve den italienske madkultur.

Gratis uddannelse for alle i Danmark

De italienske elever havde forinden besøgt eleverne på Tradium, og de havde et par travle uger, mens de var på besøg. De var både med i undervisningen og besøgte flere af vores lokale virksomheder og attraktioner, fx Randers Regnskov.

Elisa Gramiccia på 17 år, som var en af de italienske elever, havde aldrig været i Danmark før, og hun var meget taknemlig for at få muligheden. Ud af de mange oplevelser hun fik i Randers, var det, der gjorde størst indtryk på hende, selve skolelivet.

”I Italien skal vi betale for at gå på uddannelsen og for alle materialer. Sådan er det ikke i Danmark. I Italien har vi kun papir og bøger, mens eleverne i Danmark bruger mange flere digitale redskaber, fx computer”.

Hun syntes, det var spændende at opleve en helt anden kultur end den italienske og nød at få trænet sit engelske. Ifølge Elisa er den største forskel mellem den italienske og danske kultur det sociale liv.

”I Danmark spiser man tidligere, både frokost og aftensmad og selve maden er også meget anderledes og mere varieret. Derudover er danskerne mere uafhængige og de unge flytter hjemmefra, når de er omkring 20 år mens de i Italien ofte er meget ældre”.

Udvekslingen har givet mange venskaber på tværs af landegrænserne, og de bliver nu holdt ved lige via de sociale medier.

Det er midler fra EUs Erasmus+ program, der muliggør udvekslingen, idet de har givet tilskud til opholdet i Italien.

Yderligere oplysninger:

 

Internationalisering/kvalitet
Projektkoordinator
M  2672 2805    T  8710 0446    E  abm@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig