Søg på tradium.dk

Nyheder

Strøm til verdensmålene

 
 

01. juni 2021

Der er kommet godt gang i den grønne omstilling på Tradium.

Tradium blev i 2019 udnævnt til verdensmålsskole. Som en del af denne udnævnelse kan det nu på mange forskellige områder på skolen mærkes, at der er kommet gang i den grønne omstilling og de bæredygtige tiltag.

På Tradium er der fokus på FN’s verdensmål på tværs af uddannelser og afdelinger, og der bliver arbejdet med at inkorporere målene i undervisningen og hverdagen i alt fra AMU-kurser til håndværksuddannelser og gymnasiefag. For at holde overblikket og blive bedre i fællesskab er der også blevet etableret et verdensmålsråd på Tradium, hvor elever og undervisere fra de forskellige uddannelser udveksler ideer og erfaringer samt deltager i bæredygtige netværk uden for skolen. Men det hører også med til arbejdet med verdensmålene at omsætte gode ideer til handling.

 

Den grønne strøm

Strøm er forudsætningen for undervisning på Tradium. Maskiner, der skal køre rundt, computere, der skal assistere eleverne og bygninger, som skal oplyses, bruger alt sammen en stor mængde energi. Derfor har Tradium netop indgået en aftale med Midtjysk Elhandel om, at skolens strømforsyning fremover skal komme fra bæredygtige forsyningskilder, såsom vindenergi.

-Som verdensmålskole har vi et stort ansvar for ikke blot at uddanne vores elever i verdensmålene, men også bruge målene aktivt i skoledriften. Derfor har vi valgt at vores strøm skal være grøn, hvilket vil sige, at vores anslåede årsforbrug af el vil være fra klimavenlige energikilder. Sammen med andre grønne tiltag sikrer vi dermed, at eleverne ikke blot bliver undervist i verdensmålene men også oplever, at de bliver implementeret i deres hverdag samtidigt med, at Tradium som helhed bliver en grønnere organisation, fortæller Lars Michael Madsen, der er adm. direktør ved Tradium.

 

Verdensmålene handler ikke kun om miljøet

Men verdensmålene er meget mere end grøn strøm og klimatiltag. De rummer også mål om alt fra uddannelse til udryddelse af fattigdom. Eksempelvis er ligestilling et mål med stor betydning, og her har Tradium også gang i flere projekter og initiativer, der især skal få flere piger til at overveje en håndværkeruddannelse og føle sig godt behandlet på deres kommende arbejdspladser.
En vej hertil, kan blandt andet findes i projektet ”Handygirls”, hvor piger fra grundskolen kan prøve kræfter med håndværksfagene i brobygningen på ungdomsuddannelserne, uden at der er drenge med på holdet.

-Med Handygirls præsenterer vi pigerne for de håndværksmæssige fag i omgivelser, hvor der er ro og hvor der ikke er drenge, der kommer og tager over. Vi lader pigerne selv prøve kræfter med de tekniske fag og giver dem derigennem et indblik i, hvad det vil sige at arbejde med et håndværk, siger Louise Aborg Weje, der underviser på Tradiums grundforløb og også har været med til at starte et kvindenetværk op for eleverne på Tradium, hvor kvinder på erhvervsuddannelserne kan udveksle erfaring på tværs af fagområder. Samtidigt med at pigerne møder erhvervsfagene på Tradium, får de også mulighed for to dages erhvervspraktik ude ved en håndværksvirksomhed. På den måde får de mødt industrien, hvor der også er et stadigt stigende fokus på ligestilling.

 

Klimaløsninger og godt købmandsskab

Tradium Business underviser blandt andet elever fra virksomheden Dagrofa, der ejer forskellige dagligvarekæder, såsom SPAR og MENY. For Dagrofa er det også vigtigt, at deres elever bliver klædt ordentligt på til den grønne omstilling, alt imens de lærer om det gode købmandsskab. Derfor samarbejder firmaet med Tradium om at koble disse emner sammen i et såkaldt klimamodul, der er en del af elevernes uddannelse. 

-Ideen til at arbejde med verdensmålene kommer ikke udelukkende fra partnerskabet med Tradium. Men vi har et godt samarbejde med skolen og dermed også en tæt sparring med underviserne, hvor vi hele tiden arbejder på at gøre elevuddannelsen bedre. Så vi har startet rejsen mod den grønne omstilling ved Dagrofa, og så er det klart, at fordi Tradium også går op i verdensmålene, så har der været et rigtigt godt match, forklarer Morten Esmer, der er talent- og udviklingschef ved Dagrofa. For eleverne har klimamodulet blandt andet været en øjenåbner i forhold til de mange ting, de selv kan gøre for at tænke bæredygtigt i hverdagen.

-Jeg er blevet klogere på mange områder. Flyrejsen er måske en dårlig ide, men der er også mange andre små ting du kan gøre for at forbedre klimaet, siger Jacob Klose Lindberg Olsen, der er elev ved Dagrofa og derfor har sin skolegang på Tradium.

 

Direktion
Adm. direktør/CEO
M  2141 6848    T  8710 0423    E  lmm@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
GF1 - EUD/EUX
Lærer
M  4188 0125    E  law@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
Kommunikation- og marketing
Kommunikationskonsulent
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig