Søg på tradium.dk

Nyheder

Tradium åbner test- og kursuscenter i lasersvejsning

 
 

09. august 2017

Som en af de første skoler i Norden åbner Tradium et nyt test- og kursuscenter i lasersvejsning med udstyr fra USA.

Foto: Kursus- og testcentret er indrettet i et topmoderne miljø for lasersvejsning viser Kalle Rosenberg fra Tradium. (Foto: Michael Peis)

Selvom lasersvejsning med fordel kan bruges til rigtig meget, er metoden stadig ny i Danmark. Udstyret er meget udbredt i USA, hvor det blandt andet bruges i forbindelse med bil-, fly og rumfartindustri. For at bane vejen har Tradium åbnet et topmoderne test- og kursuscenter, der skal gøre lasersvejsning mere tilgængelig for danske virksomheder.

”Vi bliver et testcenter samtidig med, at vi også er en kursusvirksomhed. Her kan virksomhederne komme med deres emner og få hjælp hos os til at teste dem af over for lasersvejsning. Samtidig kan de sende deres folk på kursus, så de kan lære processen af kende,” siger svejsekoordinator hos Tradium, Kalle Rosenberg, og tilføjer:

”Dermed kan virksomhederne og deres medarbejdere blive fortrolige med lasersvejsning, før de investerer i nyt svejseudstyr. På den måde forventer vi at nå den del af industrien, der er på vej over i lasersvejsning. Ikke bare i Danmark, men også i Sverige og Norge.”

Blandt de første

”Vi er blandt de allerførste skoler i Norden, der tilbyder kurser og tests i lasersvejsning, som er fremtiden. Derfor forventer vi klart, at vores center vil blive mødt med stor interesse,” pointerer Kalle Rosenberg og tilføjer:

”Som et af hovedtemaerne vil vi lære operatørerne at optimere deres svejsning og ikke bare programmere automatiske løsninger. Det vil vi gøre ved at gå i dybden med de manuelle processer omkring indtrængning og udseende af svejsesømmene. Som ved alt andet svejsning.” 

En af de helt store fordele ved lasersvejsning er, at der ved svejseprocessen tilføres meget lidt varme til emnet i forhold til andre svejseprocesser. Derfor bruges lasersvejsning typisk til svejsning af eksempelvis tynde emner eller materialer, hvor varmepåvirkningen skal reduceres til et minimum.

I udlandet vinder lasersvejsning mere og mere frem på områder, der spænder lige fra fremstilling af biler til smykker. Målgruppen er alt lige fra elektronik til tung industri, hvor der skal svejses stål, aluminium, sølv, guld og andre metaller, men også plast og kompositter.

Lasersvejsning kan også bruges til reparation af eksempelvis støbeforme i plastindustrien. Uden varmepåvirkning kan der lægges en meget fin svejsning ovenpå en ridse i en støbeform. Efterfølgende kan den så bearbejdes på mål i en maskine, fremhæver Lars Jakobsen, der er direktør for svejsehuset, der har leveret lasersvejseren.

”Det er den første Laserstar, som vi har installeret i Danmark. Men vi får allerede en del forespørgsler på vores nye amerikanske agentur. Derfor er det en stor fordel for os, at Tradium har indrettet et testcenter, der også kan fungere som showroom. Ikke bare for os, men også for forhandlere i det øvrige Skandinavien,” siger Lars Jakobsen og slutter:

”Set fra vores side, så har vi fået en unik mulighed for at købe os ind her sammen med vores kunder og få svejst demo-emner. Ved køb af en svejsemaskine kan kunderne efterfølgende få sendt deres medarbejdere på kursus. Dermed opnår de en betydelig større sikkerhed for, at de får gjort den rigtige investering til deres produktion.”

Fakta

Lasersvejseren er installeret i et tempereret lokale med ventilation og uden vinduer. Udenfor kan kursister, der ikke betjener udstyret, følge svejsningen fra en stor monitor, der sidder på væggen ind til lokalet. Samme filmklip kan følges via en Youtube-kanal, (Tradium Metal) hvor interesserede kan se metodens potentiale.

Lasersvejseren er en åben svejsemaskine, som kan bruges både manuelt og automatisk. Den kan bevæges i tre-akser og kan bære op til 250 kilogram tunge emner. Dertil kan bordet roteres, så der også kan svejses rør. Styringen har i hukommelsen plads til at gemme 999 programmer, som frit kan hentes frem.

Lasersvejseren er af mærket, Laserstar, som er den første, der er installeret i Danmark.

Metaluddannelser
Lærer og svejsekoordinator IWS
A  Blommevej 40, 8930 Randers NØ
Chefgruppen
Uddannelseschef
M  4188 0015    T  8711 8579    E  sda@tradium.dk
A  Blommevej 40, 8930 Randers NØ
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig