Søg på tradium.dk

Nyheder

Økonomisk dannelse ruster unge til fremtiden

 
 

29. august 2023

På Tradium blev der uddelt gode råd om investering og privatøkonomi

Uanset alder kan privatøkonomien være en svær størrelse. Men for unge kan det blive ekstra uoverskueligt, når man både får sit første fuldtidsjob, skal flytte i den første lejlighed og hvad der ellers følger med at blive voksen. 

Derfor er det også vigtigt, at man lærer omkring privatøkonomi, herunder også at investere sine penge, i en tidlig alder. Et af de steder denne læring kan ske, er på ungdomsuddannelserne, hvor netop forståelse for livet, også er en del af pensum.

- For mig er det en selvfølge, at vi skal tale om privatøkonomi og investering på vores uddannelser. For det er en del af vores forpligtelse ifht. at bidrage til elevernes dannelse, forklarer Lars Michael Madsen, der er administrerende direktør for Tradium.

Sammen med unge fra Tradiums forskellige uddannelser, kunne han for nyligt høre et foredrag om netop privatøkonomi og investering i Tradiums ToolBox, hvor også Arbejdernes Landsbank stod klar med gode råd og vejledning på en aften, som var blevet mulig med midler fra UNESCO ASP.

 

Et spørgsmål om prioritering

I Toolbox fortalte ekspert i privatøkonomi og stifter af ”De Simple Penge”, Rikke Holmslykke om hvad er investering er og hvordan man kommer i gang med det, blandt andet ved at spare op. Dog var det vigtigt for hende at pointere, at man ikke skal leve på en sten, for at opnå en fornuftig økonomi.

- Det jeg siger er ikke, at du ikke må købe nogle ting du drømmer om – overhovedet ikke. Men træf nogle bevidste valg omkring hvad der er værd at eje, i forhold til den byrde tingene også ligger på dig, forklarede Rikke, til de fremmødte elever.

Hun forklarede også om fordelen ved at have en såkaldt ”Fuck You Konto”, som kan tages i brug, hvis man vil forlade et arbejde, en kæreste eller generelt havner i en situation, som kan være svær at komme ud af, uden en opsparing. Et emne der også optog Tradiums kvindenetværk ”Women & Tools”, hvorfra flere af medlemmerne også var til stede under foredraget og den efterfølgende dialog.

 

Inspiration til handling

Silje Bæk Thomasen går på Tradiums tekniske gymnasium (HTX). Hun havde sammen med andre elever fra uddannelsen, valgt at deltage til foredraget for at lære mere om både dagligdags økonomi og investering. For det er emner som Silje mener, er vigtige at have styr på – men som hun ikke altid føler sig helt sikker i.

- Jeg lærte meget nyt omkring investeringer. Det lød meget smart, at man kan sætte sine penge i fonde, fremfor at investere i enkelte aktier. Så kan fonden investere i firmaerne og dine penge er mere spredte, fortæller Silje.

Silje mener også at det er en god ide, at både grundskolen og uddannelserne derefter har fokus på privatøkonomi. For det er noget hun mener, at man virkelig har brug for at vide mere om i hendes alder.

- Når man bliver omkring de 18 år og måske har et fast job, så kunne det være rart at have noget viden om det her og have noget baggrund for, hvordan man får en sund økonomi, siger Silje.

 

GF1 - EUD/EUX
Lærer
M  4188 0125    E  law@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
Kommunikation- og marketing
Kommunikationskonsulent
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig