Søg på tradium.dk

Nyheder

Færdig med HHX – hvad nu?

 
 

08. november 2018

Foto: Jakob Johansen blev student i sommer og giver her et indblik i, hvordan det er gået ham, efter han fik huen på. Han arbejder nu i Portugal hos Samlino.

Mulighederne er mange, når du skal vælge ungdomsuddannelse, og endda endnu flere når du er færdig. Det kan være svært at vælge blandt disse mange muligheder, men du kan i sandhed ikke vælge forkert – og hvem siger, at du kun må vælge én?

Jeg hedder Jakob, og i sommeren 2018 blev jeg student fra Tradium HHX i Randers, hvorefter jeg hoppede på en flyver til Portugal for at arbejde for Samlino.dk. I løbet af mit sidste år på Tradium blev jeg sat i kontakt med virksomheden, hvor jeg derefter var heldig at få jobbet. Efter dette var retningen rimelig klar for mig, selvom jeg var i vildrede inden. I langt de fleste tilfælde er der mange studerende, som er i tvivl.

Inden du begynder på Tradium HHX, har du en masse forskellige valg, som du skal træffe, og dette vil du også have, når du er færdig. Skal du læse videre, holde et sabbatår eller noget helt tredje? De mange valg kommer af de mange muligheder, som du får gennem uddannelsen.

Sabbatåret

Længes du efter en pause fra skolebænken, så kan du benytte dig af det famøse sabbatår. Her får du nemlig en gylden mulighed for enten at få erfaring gennem et job, tage ud for at opleve verden gennem rejser eller noget helt tredje.

Personligt havde jeg selv brug for en pause, men ville gerne både ud at rejse samt at få skabt noget erfaring i erhvervslivet. Derfor valgte jeg at kombinere disse behov, hvilket førte mig til Portugal. Planen var oprindeligt at arbejde i Danmark halvdelen af året, hvorefter jeg ville opleve det eksotiske Sydamerika. Disse planer ændrede sig dog, da jeg blev tilbudt jobbet i Portugal.

Måske har du allerede en fastlagt plan om, hvad du skal, når du bliver student. I det tilfælde er det dog stadig væsentligt at overveje og være åben for nye muligheder og idéer for mulige alternativer. Hvem ved, måske er alternativet endnu bedre end den oprindelige plan?

Videregående uddannelse

Efter din gymnasiale uddannelse kan du selvfølgelig vælge at læse videre på eksempelvis universitetet eller erhvervsakademier eller lignende Her giver Tradium HHX dig en stor fordel, hvis du læser videre inden for det merkantile område, da du allerede har lært det grundlæggende.

Tradium HHX udelukker selvfølgelig ikke videregående uddannelser, som ikke direkte beskæftiger sig inden for det merkantile område, for tværtimod giver den gymnasiale uddannelse dig muligheden for at åbne døre til mange af de videregående uddannelser.

Hvis du blot gerne vil ud for at få noget erfaring i et fast job uden planer om at læse videre, har du også mulighed for det. Jeg har erfaret, at jeg har fået nogle grundlæggende kompetencer inden for salg, markedsføring og økonomi gennem den gymnasiale uddannelse, som kan benyttes i erhvervslivet, hvor disse kompetencer kan videreudvikles og dygtiggøres.

Du kan også starte som eksempelvis revisorelev. Igennem forløbet får du oplæring gennem virksomheden, men med lidt skolegang ved siden af. Du får altså et andet perspektiv, end du ville gøre ved en traditionel skole.

Hvad laver jeg i Portugal? – dette kommer lidt pludseligt

Da jeg pakkede kufferterne og rejste afsted mod Portugal, var det med blandede følelser. Jeg var både utrolig spændt, men også meget nervøs for de nye udfordringer, som oplevelsen ville byde på. Mest af alt var jeg dog nysgerrig omkring jobbet, og hvilke kompetencer jeg ville få.

Grundlæggende udgør digital markedsføring en meget stor del af dagligdagen i Portugal, men derudover indebærer de daglige opgaver i jobbet alt fra SEO til PR i form af analyser til de danske medier. SEO er en forkortelse for ”Search Engine Optimization”, og det, jeg laver, handler ganske kort og basalt om at få vores hjemmeside til at ligge nummer et, når du søger på forskellige nøgleord på Google.

Studieretningen: Marketing – Innovation, har været en meget stor hjælp for mig, da den har hjulpet mig med at forstå virksomheden og dens generelle strategier og mål. Ikke desto mindre gav uddannelsen også en større marketing-, økonomisk- og sproglig forståelse, som kommer mig til gode på det internationale kontor.

Ud over at arbejde bruger jeg min fritid på at lære sproget og kulturen gennem kurser, oplevelser og generelt ved at bo hernede. Allerede efter tre måneder har jeg oplevet en masse, og jeg ser helt klart frem til flere spændende eventyr fremadrettet.

Det handler om at lære 

Selvom du lige om lidt står som student på Tradium HHX, er du slet ikke færdig med at lære – hvilket er godt. Spørgsmålet, som mange studenter står med, er: ”Hvad kan jeg blive, og hvordan bliver jeg det?”. Dette kan dog nogle gange føre til et fastlåst syn på karrierevejen. Derfor mener jeg, at du skal finde ud af, hvad du vil gøre, og ikke hvad du vil være. Det hele handler nemlig om at lære. Selvom du vælger en vej, der måske ikke var, som du havde forestillet dig, så er du allerede en erfaring rigere. Derved er du et skridt tættere på at finde ud af, hvilken vej du gerne vil, samt hvad der netop fungerer for dig.

 

Yderligere oplysninger

Chefgruppen
Rektor
M  2061 4297    T  8711 3503    E  dwm@tradium.dk
A  Rådmands Boulevard 19, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig