Søg på tradium.dk

Nyheder

Gode karrieremuligheder for smedelærlinge

 
 

03. august 2022

Lærepladsen kan føre til både karriere og fast arbejde.

- Der er behov for dygtige hænder, og der er altid arbejde til dem. Samtidig er der en løbende udvikling i industrien med robotter og teknologi, der gør det spændende, fortæller Michael Stær, der er teamleder inden for svejs på Prodan og har ansvaret for smedelærlingene.

Prodan er en moderne maskinfabrik til metalbearbejdning og plastbearbejdning, der ligger i Randers. I fabriksbygningen på 15.000 m² håndterer man projekter med dele fra 100 gram op til konstruktioner, der vejer mere end 70 tons. Her bliver de nye smedelærlinge ofte overrasket over, hvor bredt feltet er.

- Vi har mange forskellige opgaver, og hos os kan man også blive introduceret til robotsvejsning. Det er en af vores nuværende lærlinge ved at blive oplært til. Lærlingene bliver tit positivt overrasket over, hvor stort robotfeltet er og hvor meget udvikling, der er i det. Her skal man bruge sit hoved, og der er meget matematik og udregning, fortæller Michael Stær.

 

Masser af elev- og lærepladser 

De gode muligheder en læreplads give er også det billede, man kan genkende på erhvervsskolen Tradium i Randers. Hvor der tidligere har været talt og skrevet meget om mangel på lærepladser, har der i de seneste år være mangel på kvalificerede elever og lærlinge i mange brancher.

”Der er masser af elev- og lærepladser derude. Hvis man vil være tømrer, chauffør, elektriker, smed eller arbejde med detail, så er det eksempler på fag, hvor vi oplever stor efterspørgsel på lærlinge. Der er mange, der arbejder ufaglært for tiden. Men hvis man vil have jobsikkerhed og karrieremuligheder, så er erhvervsuddannelsen en god vej, og her er lærepladsen det centrale omdrejningspunkt,” fortæller Pernille Dyrmose Nielsen, der er rekrutterings- og fastholdelseschef på Tradium. 

Eleverne skal finde læreplads i løbet af deres grundforløb på skolen, men her hjælper skolen med at lave det rigtige match mellem virksomheder og elever. Er det nyt for virksomheden at have lærlinge eller elever tilbyder Tradium også et et-dags kursus for uddannelses- og oplæringsansvarlige, hvor man får input til at integrere lærlingen i virksomhedens arbejdskultur og introducere arbejdsopgaver, så lærlingen opnår forståelse for uddannelsens faglige mål.

 

En fornemmelse for hele huset

Hos Prodan lægger man vægt på, at eleverne får indblik i hele virksomheden. Derfor bliver der lagt en turnusplan for lærlingene, så de kommer rundt i de forskellige afdelinger.

- De starter med at afgrate og får så andre opgaver, efterhånden som de bliver bedre og bedre. Efter afkorteriet kommer de forbi laser, buk og snuser til fræs og drej, så de har hele spektret. Undervejs kommer de også op at kigge i vores produktionstekniske afdeling, så de kan se, hvor det hele starter, og får en fornemmelse for hele huset.

Sammen med input på de skoleophold, der også er en del af uddannelsen, bygger lærlingene erfaring op, som gradvist giver mulighed for at få andre opgaver og større ansvar.

- På et tidspunkt havde vi en opgave på Randers Stadion, hvor der var lærling med inden og hjælpe med at sætte op. Det var en fed opgave for dem. Jo længere de kommer hen i forløbet, jo større opgaver kan de også selv stå for, og det er sjovt for dem. Nogen gang har de også kontakt med kunderne – hvis der kommer en akut opgave ind, så kobler vi en smed og en lærling på, og de løser det altid selv til ug, siger Michael Stær.

 

Fra læretid til job

Prodan i Randers har løbende har seks til otte smedelærlinge. Når de er igennem læretiden hos Prodan, skal de kunne lave et kvalitetsprodukt og kunne læse og forstå en tegning med de specifikationer, der er givet af kunden.

Prodan har flere gange ansat de lærlinge, der er blevet udlært i virksomheden. Men man ser også noget positivt i, at medarbejderne har samlet erfaringer på andre arbejdspladser.

- Der sker ikke noget ved, at man får et indblik et andet sted fra. Men vi ser gerne vores lærlinge her i virksomheden igen, og vi ansætter også nogen direkte, fordi vi har så travlt. Lige nu er der store muligheder i branchen generelt, der er rift om dem, siger Michael Stær.

Michael Stær kom også selv til Prodan for 11 år siden med masser af erfaring. Han er selv udlært klejnsmed i Jokan System og har som smed været på opgaver i blandt andet Sverige, Indonesien, Thailand, Portugal og Kina.

 

Udvidet direktion
Kommunikationschef
M  3051 3121    E  uvo@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig