Søg på tradium.dk

Nyheder

Grønne elever er fremtiden

 
 

05. november 2021

Fødevareminister Rasmus Prehn blev klogere på fremtidens uddannelser.

Fredag blev fødevareminister Rasmus Prehn klogere på fremtidens fødevarer og byggematerialer samt internationalt samarbejde, da han besøgte Tradiums hotel, køkken og restaurantuddannelser samt Tradiums tekniske gymnasium (HTX).

 

Ved Tradiums afdeling på Vester Alle i Randers starter kokke, tjenere og mange flere faggrupper deres rejse ud i madens verden som en del af afdelingen, der samlet går under navnet HKR. Da Tradium er verdensmålsskole, er der samtidigt også et stort fokus på bæredygtighed i fødevareuddannelserne, eksempelvis ved at minimere madspild. Dette fokus fik fødevareminister Rasmus Prehn mere at høre om, da han fredag besøgte Tradium. Her var han blandt andet interesseret i, hvorfor færre og færre unge vælger en karriere inden for fødevarefagene.

 - At arbejde i den her branche, det er et kald. For det udløser noget i hjernen under service, når man arbejder blandt glade kunder - og når man arbejder på et plejehjem, kan det være måltidet, der gør dagen til noget ekstraordinært. Det skal de unge have et blik for. Men det er svært, forklarer Lykke Kristensen, der er uddannelsesleder på Tradium HKR.

Lykke fortalte nemlig, at under halvdelen af de unge spiser aftensmad sammen med deres familier derhjemme. Dette tror hun kan medvirke til, at færre unge får passionen for mad ind under huden.

Passionen manglede dog ikke hos de tilstedeværende elever. Her var en af dem vokset op med at lave mad med hendes mor, og drømmen var et speciale i smørrebrød, når hun er blevet færdig med uddannelsen. Andre drømte om at arbejde på restaurant. Fælles for dem alle er, at de brænder for madens verden.

 

 

Elever fra Polen er her i gang med madlavningen.

 

Vigtigt at bygge broer mellem kulturer

Under besøget mødte ministeren også en gruppe polske elever, som er ved at blive uddannet til kokke og andre uddannelser i fødevareindustrien. De er lige nu i Danmark, som en del af EU's program for uddannelse på tværs af landegrænser, Erasmus+.

- Det er vigtigt at bygge bro mellem kulturer, også i vores branche. Derfor har vi lige nu de polske studerende på besøg, så de kan få nye inputs med hjem, fortæller Bo Høj Laursen, der er lærer på HKR-uddannelserne.

For de polske elever er det en anderledes oplevelse at modtage undervisning på en dansk fødevareuddannelse. Eksempelvis er de vant til fra deres egne skoler, at de selv skal medbringe råvarerne til madlavningen. Samtidigt er det også til stor gavn for de danske elever, at få nye inputs ude fra.

 

 

Græs bliver måske fremtidens proteinkilde.

  

Proteiner og fremtidens byggematerialer

På Tradiums tekniske gymnasium (HTX) besøgte ministeren skolens proceslaboratorium. Her var fortalte en gruppe elever blandt andet om deres arbejde med at trække protein ud af græs, så det kan bruges i dyrefoder og i sidste ende, også kan være noget, der kan bruges til menneskeføde. Dette var ministeren meget begejstret for.

- Det er jo fremtiden, for vi vil gerne undgå at importere så meget sojaprotein, både grundet dyrkningen men også grundet den Co2, der udledes under transport. Derfor er det vildt fedt, at I arbejder med det - I er fremtiden, lød det fra ministeren.

Flere eleverne af eleverne vil gerne læse medicin efter HTX, men andre vil også efterfølgende arbejde med bæredygtighed, blandt andet inden for byggebranchen.

- Jeg vil gerne læse til bygningsingeniør og arbejde med grønt byggeri. Derfor har jeg også her på HTX skrevet et studieområdeprojektet (SOP), der omhandler hvordan organiske byggematerialer kan erstatte eksempelvis rockwool og andre typer isolering. Materialet er lavet af svampe og er derfor nedbrydeligt i naturen, i modsætning til de nuværende materialer, forklarer Alexander Zepernicks, der går på Tradium HTX. Inden ingeniørstudiet vil han dog i militæret og have et sabbatår.

På HTX mødte Rasmus Prehn også en elev, der skriver opgave om, hvordan man kan bruge matematiske modeller til at begrænse en virus som corona – og en anden, der skal skrive om, hvordan cannabisdråber kan bruges i medicin.

For ministeren var det inspirerende at møde elever, der brænder for deres fag og allerede nu tænker i løsninger på fremtidens udfordringer.

 

 

Direktion
Adm. direktør/CEO
M  2141 6848    T  8710 0423    E  lmm@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
Kommunikation- og marketing
Kommunikationskonsulent
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
Udvidet direktion
Kommunikationschef
M  3051 3121    E  uvo@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig