Søg på tradium.dk

Nyheder

HTX-elever er gået videre i Unge Forskere

 
 

05. marts 2024

Tirsdag lagde Tradium lokaler til semifinalen i "Unge Forskere"

Unge Forskere er en konkurrence for elever på ungdomsuddannelserne og i grundskolerne. Her dyster de om titlen som årets Unge Forsker ved at fremvise naturfaglige forskningsprojekter. Tirsdag afgjorde en professionel fagjury, hvem der skulle gå videre, da semifinalen for Region Midtjylland blev afholdt i Tradiums ToolBox.

Gennem konkurrencen fik de unge forskerspirer stiftet bekendtskab med naturfagene og hvad det vil sige at arbejde videnskabeligt. Derfor har Tradium HTX også været meget glade for, ikke blot at lægge lokaler til, men også at have hele to deltagende hold med til konkurrencen, som begge gik videre til finalen.

Den ene gruppe består af eleverne Vicki Monberg Jensen, Kira Sloth Brandbyge samt Tisha Rodriguez og i den anden gruppe er det Mathias Hald Kristensen og Lucas Madié, der nu skal videre til den landsdækkende finale.

 

Mathias Hald Kristensen og Lucas Madié 

 

Projekter til virkeligheden

De deltagende hold fra HTX, som alle går på sidste år af uddannelsen, skulle medbringe en videnskabelig plakat til konkurrencen og være klar til at præsentere for juryen, som løbende kom forbi deres båse.

- Vi deltog i konkurrencen med et projekt omhandlende et ventilationssystem, som er velegnet til mindre boliger. Vi fandt ud af, at vi skal bo tættere sammen, grundet en øget befolkningsvækst. Derfor er indeklimaet meget vigtigt, når levepladsen bliver mindre, fortæller Vicki, mens hendes holdkammerat, Tisha, forklarer hvordan løsningen også skulle være billig og funktionel.

Systemet de har bygget, har de også testet af med positivt resultat. For i testfasen fandt de frem til, at prototypen faktisk virker og reelt ventilerer luften. Samme tanke om at lave noget, der gør en forskel, havde den anden HTX-gruppe også fået.

- På baggrund af et teknologiprojekt, så fandt vi på at lave en pillesorteringsmaskine. Der er nemlig et stort problem med, at vi som samfund bruger for mange ressourcer på fejlmedicinering - og samtidigt er det også meget farligt, siger Mathias Hald Kristensen, om baggrunden for deres deltagende projekt. Han bliver suppleret af Lucas, som fortæller hvordan sådan en maskine kan reducere mængden af personer, der er inde over medicineringen og dermed minimere fejl.

Begge HTX-hold deltog i kategorien “Technology”. Herudover har man også kunne tilmelde projekter inden for ”Life Science” og ”Physical Science”.

 

Kira Sloth Brandbyge, Vicki Monberg Jensen samt Tisha Rodriguez 

 

Inspiration til fremtiden

Efter at være blevet bedømt af juryen, der bl.a. består af topforskere, erhvervsfolk samt grundskole- og gymnasielærere, stod det klart, at begge HTX-hold nu er klar til den nationale finale ved Science Expo i Forum i København fra d. 21. - d. 23. april. Derudover har de alle fået erfaring med videre, som de kan bruge i fremtiden. 

- Det er spændende nok, at ens projekt faktisk kan bruges ude i den virkelige verden - og det har været fedt at fremvise det for “voksne”, som kan give noget feedback på det, afslutter Tisha.

 

Deltagerne skulle være gode til at formidle deres ideer

 

Eleverne drømmer da også om uddannelser inden for forskning og teknologi, når de til sommer er blevet studenter. Flere af dem overvejer fx at læse til bygningsingeniør og en vil læse medicin.

 

Direktion
Gymnasiedirektør
M  4529 2569 61   E  elr@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
Kommunikation- og marketing
Kommunikationskonsulent
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig