Søg på tradium.dk

Nyheder

Klar til at komme videre

 
 

30. december 2020

Efter et forløb på GF+, er Patrick og Brivan på vej videre i livet.

Patrick Jensen Nielsen vil gerne have en uddannelse, men han har ofte været i tvivl om, hvilken det nu skulle være. Dog har han længe været skoletræt og vidste det i hvert fald ikke skulle være et studie, hvor det kun var bøgerne, der fyldte.

-Jeg var ved at søge job og så skriver min UU-vejleder til mig, om jeg ville være interesseret i GF+. Jeg spurgte, hvad det var, og hun sagde, det var et forløb på 10 uger, hvor vi skulle prøve en masse forskellige håndværksfag. Så tænkte jeg, at det kunne jeg lige så godt hoppe på, siger Patrick, der så uddannelsen som en mulighed for at finde ud af hvad han vil i livet og derfor blev en del af det første GF+ hold på Tradium.


Føling med fagene

På GF+ kommer du nemlig omkring en bred vifte af fagområder og prøver kræfter med forskelligt håndværk, for at du kan spore dig ind på din drømmeuddannelse. Derudover er forløbet målrettet ældre elever, der ikke kommer direkte fra grundskolen modsat eleverne på det lignende Grundforløb 1.

-Eleverne er delt op i 3 grupper, hvor de skal løse forskellige løbende opgaver for en fiktiv fødevarevirksomhed. Dette kan være alt fra at lave en reklame for virksomheden, arbejde med verdensmålene ved at lave smarte affaldsløsninger, arbejde med belysningen og meget mere. På den måde kommer de i kontakt med de forskellige områder, de kan vælge uddannelse inde for, forklarer Janni Tommerup, der har undervist eleverne på GF+ forløbet.

Dette var perfekt for Patrick, der inden uddannelsens start blandt andet havde overvejet at blive elektriker eller tage en uddannelse som smed. Men efter at have prøvet kræfter med de forskellige erhvervsfag, så faldt kærligheden på murerfaget. Det skyldes ikke mindst en god praktikplads, hvor han i et par dage fik lov at snuse til branchen og hverdagen på en byggeplads.

-Det var en skam, det kun var 2 dage, for det var mega fedt. For det første var der nogle gode mennesker at snakke med, og så skulle jeg ikke bare observere, jeg skulle også selv prøve at lave nogle praktiske opgaver, så jeg fik en føling med faget. Det fik mig overbevist om, at det var det her, jeg skulle, forklarer Patrick, der nu håber at kunne få en elevplads som murer og derfor skal starte på Grundforløb 2 efter jul.


Fra elektrikerfaget til restaurationsbranchen 

Brivan Moheyeddin kommer oprindeligt fra det nordlige Irak. Her arbejdede hun som elektriker, og hun vil også gerne være en del af det danske arbejdsmarked. GF+ har derfor været en måde, hvorpå hun kunne prøve kræfter med arbejdslivet i Danmark.

 

 

Brivan Moheyeddin arbejdede som elektriker i Irak,

men vil nu læse til Gastronom.

 

-Jeg har lavet flere forskellige ting her, eksempelvis murer- og smedearbejde. Men nu har jeg valgt at blive gastronom for at arbejde i et køkken, fortæller Brivan, der blandt andet har været i praktik ved Tradiums kantine. Her mødte hun mange forskellige mennesker, og det har hun også gjort på GF+, hvor alle har været søde og arbejdet godt sammen ifølge Brivan.


Samarbejdet og processen er det vigtigste

-Det bedste ved uddannelsen har været gruppearbejdet. Vi arbejder godt sammen, spiser frokost med hinanden og det er rigtigt godt, for det er den måde, jeg lærer dansk på og bliver bedre til det faglige, forklarer Brivan.

Og netop uddannelsens fokus på samarbede er en meget vigtig del af de 10 ugers grundforløb. For udover at blive introduceret for mulige erhvervsuddannelser, så handler forløbet også om at gøre eleverne klar til at bestride et job efter endt uddannelse, og her er evnen til at kunne samarbejde altafgørende for, at det lykkedes.

-Jeg vil have, de skal lære at være hjælpsomme og bakke op om hindanden, når en i gruppen har det svært. Det er jo ikke fordi, de skal lære at male eller bygge en mur på GF+, det der er vigtigt, det er processen, hvor de lære at færdiggøre ting, fastholde motivationen og netop hjælpe hinanden, forklarer Janni, der kan glæde sig over, at næsten alle GF+ eleverne går videre på en uddannelse.

Lige præcis Janni og de andre undervisere er da også for både Patrick og Brivan en vigtig del af, hvorfor tiden på GF+ har fået dem fremad i livet.

-Alle lærerne har været sjove, og man kan hygge med dem. De ser en som et menneske, og Janni udfordrer os eksempelvis ved at sætte os sammen med dem, vi ikke normalt ville gå i gruppe med. På den måde har vi jo lært at arbejde med folk, vi ikke normalt ville søge hen mod, og derfor har vi også lært ikke at dømme folk med det samme, siger Patrick.

 

Her kan du finde mere viden om GF+

 

 

 

Hotel, køkken og restaurant
Lærer
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig