Foto: Fra venstre ses Asger Skjøtt Andersen og Laura Eske Rasmussen fra 1.b på htx samt Louise-Marie Blicher Engstrøm og Nicklas Cleemann Rulle fra 2.e på hhx. Foto: Jakob Lerche Fotografi
Hvilket gymnasium skal man vælge, hvis man gerne vil læse videre til fx sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, ingeniør, læge, biomediciner, økonom, skolelærer eller jurist?
Det spørgsmål stiller mange unge og deres forældre altid op til årets første forårsdag, hvor der er tilmeldingsfrist til ungdomsuddannelserne. Vi har sendt spørgsmålet videre til adm. direktør Lars Michael Madsen på Tradium, som er vært for handelsgymnasiet (hhx) og teknisk gymnasium (htx).
- Andelen af studenter fra htx og hhx, der afslutter en akademisk bacheloruddannelse, er stigende, og man kan let argumentere for, at det ikke nødvendigvis er farven på den hue, man får efter endt gymnasial uddannelse, der sikrer videreuddannelse. Det er i stedet de fag og studieretninger, man vælger på de gymnasiale uddannelser, der baner vejen til fx pædagog, sygeplejerske, jurist, læge eller økonom, siger adm. direktør Lars Michael Madsen, Tradium.
Bestået
Af faktaarket Adgangs- og optagelseskrav på videregående uddannelser fremgår det, at adgangskravene til flere af de videregående uddannelserne er opfyldt blot ved at bestå en 3-årig gymnasial uddannelse. Hvis der er yderligere adgangskrav til de videregående uddannelser, kan disse krav let opfyldes i flere studieretninger (Der er ikke taget højde for valg af valgfag).
– Uddannelseseksemplerne i faktaboksen giver et billede af, at det ofte ikke kommer an på, hvilken af de 3-årige gymnasiale uddannelser, man vælger at tage. Det er fagrækken, man kommer ud med på den anden side, der gør forskellen, siger adm. direktør Lars Michael Madsen, Tradium.
Alle 3-årige gymnasieuddannelser vægter lige meget, uanset hvilken én man vælger. De unge og deres forældre skal derfor i stedet fokusere på de profiler og fag, som gymnasierne, almene eller erhvervsrettede, udbyder.
– Den nye gymnasiereform, der blev vedtaget før jul, har netop justeret på studieretningerne, så de er målrettet de videregående uddannelser. Det betyder, at eleverne så vidt muligt ikke skal supplere med fag efterfølgende, siger adm. direktør Lars Michael Madsen, Tradium.
Klare profiler
De to 3-årige erhvervsgymnasiale uddannelser har hver deres stærke profiler.
Hhx er nært forbundet med det merkantile, internationalt orienterede og erhvervsrettede dannelsesperspektiv med særlig fokus på virksomheds- og samfundsøkonomiske forhold.
Htx lægger vægt på det naturvidenskabelige, teknologiske og erhvervsrettede dannelsesperspektiv, hvor man kombinerer teori og praksis – der er således gode muligheder for at arbejde med projekter og arbejde problemløsende i laboratorier og værksteder.
– Hhx og htx har den største kontakt og samarbejde med erhvervslivet. Det giver uddannelserne fokus på virkeligheden, og begge uddannelser giver rig mulighed for, at elever med særlige interesser kan skabe sig et solidt grundlag for videre uddannelse inden for et specifikt område eller senere vælge en helt anden retning, siger adm. direktør Lars Michael Madsen, Tradium.
Et notat fra Dansk Erhverv viser, at mere end to tredjedele af hhx- og htx-studenterne finder beskæftigelse på det private arbejdsmarked. Samme notat viser også, at folk med en erhvervsgymnasial baggrund er de studenter, der har de højeste indkomster.
Af rektor Dorte W. Mulvad, Tradium HHX
Hhx er nært forbundet med det merkantile, internationalt orienterede og erhvervsrettede dannelsesperspektiv med særlig fokus på virksomheds- og samfundsøkonomiske forhold.
Studentereksamen fra hhx er en gymnasial uddannelse, der giver adgang til en bred vifte af videregående uddannelser fx universitetsuddannelser, mellemlange eller korte videregående uddannelser. Undervejs på hhx, bliver eleverne gradvist blive klædt på til at kunne beslutte, hvilken videregående uddannelse, der bedst matcher den enkeltes ønsker for fremtiden.
En bred vifte af hhx-studieretninger inden for økonomi, marketing og sprog giver mulighed for at tone gymnasieuddannelsen. Det gælder også inden for internationale studieretninger og på retninger, hvor sport kombineres med hhx-uddannelsen.
På Handelsgymnasiet er undervisningen og fagene relateret til virkeligheden uden for gymnasiet. Ud over almene fag, er de særligt erhvervsrettede fag for hhx alle praksisnære: afsætning, virksomhedsøkonomi, international økonomi, erhvervsjura, erhvervscase og informatik.
Vi lægger stor vægt på en faglighed og en studiekompetence, der indebærer mulighed for at anvende teorierne i praksis - blandt andet i kraft af vores gode kontakt til erhvervslivet og lokale virksomheder.
Af konst. studierektor Mads Pedersen, Tradium HTX
En studentereksamen fra htx en spændende, sikker og alsidig vej for alle, der gerne vil læse videre inden for sundhed, it, naturvidenskab, design, arkitektur og ingeniøruddannelserne.
Htx lægger vægt på det naturvidenskabelige, teknologiske og erhvervsrettede dannelsesperspektiv, hvor man kombinerer teori og praksis – der er således gode muligheder for at arbejde med projekter og arbejde problemløsende i laboratorier og værksteder.
Især på det kreative og teknologiske område har teknisk gymnasium med den seneste gymnasiereform fået skærpet sin profil, og vi har derfor indrettet nyt designværksted og et værksted med 3d-printere, så vi er rustede til at imødekomme alle de elever, der gerne vil arbejde kreativt og innovativt med både digitale og fysiske produkter i de mange projekter, som htx-uddannelsen byder på.
Fordi fremtiden i høj grad bliver digitalt forankret, har vi derudover oprettet to nye studieretninger med it-science og media and game design, hvor vi vil klæde de unge på til at arbejde med programmering og spildesign.
At kunne arbejde med it og interaktivt design er et af de områder, hvor der i fremtiden bliver rigtig meget brug for unge mennesker med evner, digital dannelse og overblik.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.