Søg på tradium.dk

Nyheder

Lige så meget en hobby, som et arbejde

 
 

26. januar 2020

Axel Lundorff er danmarks bedste smedelærling.

  

I Værum flyver gnisterne hos det lokale smedefirma, Værum Stålindustri. I produktionshallerne står der maskiner, færdige produkter og råmaterialer. Men her holder smede lærling Axel Lundorff også til. Han er lige nu i lære i firmaet, og arbejder hver dag med det fag han holder af.

 

-For mig er det jo lige så meget en hobby, som et arbejde, giver Axel som begrundelse for, at han valgte smedefaget. Det er også det der motiverede ham til at deltage i DM i Skills, hvor han vandt første pladsen.

 

  

Axel vil gerne presse sig selv og altid levere et godt stykke håndværk. Den samme mentalitet deler hans lærer Mikael Kejlstrup, der har været med igennem hele konkurrenceforløbet.

-Mikael går lige så meget op i faget som mig selv og vi er begge engageret i at vinde. Så hvis jeg har et spørgsmål eller der er et problem, så løser vi det.

 

  

 

Sparringen med Mikael (t.v.) har været en medvirkende grund til, at Axel nu kan kalde sig danmarksmester i Skills.

  

-Det er et samarbejde. Jeg vender beslutningerne med ham og derudover er det bare vigtigt, at man kan sammen og at man som deltager føler, at sin lærer er engageret – og det er Mikael, fortæller Axel, der blandt andet fik brug for gode råd, da han mødte ind i blokeringer under konkurrenceforløbet.

 

-Vi skulle lave et styr ud af et stykke metal, og den rørbukker der var opstillet, havde jeg ikke brugt før. Så det var lidt en udfordring at regne ud hvor meget metallet trak sig, når det blev bukket. Men vi fandt ud af det og det kom til at passe 100%. Det er derfor jeg havde Mikael med, til sparring, fortæller Axel der dog ikke lod sig slå ud af en smule modgang.

 

-Der vil altid være lidt udforinger undervejs, men det løste sig jo forklarer Axel. Smede konkurrence forløber over flere dage og derfor kunne han også konsultere med Mikael undervejs. Sejren blev det til, men det har ikke steget den unge smed til hovedet.

  

 

 Det at have vundet er ikke noget man tænke over til dagligt, nu er det hverdag igen, fortæller Axel som under Skills fik besøg af sin mester og har fået en god mængde skulderklap, da han igen mødte på arbejde hjemme i Værum.

 

Skulderklap bliver det nok også til, når Axel har sit næste skoleophold. Her er der altid god stemning, de studerende imellem.

 

-Generelt set, så er der et godt sammenhold på uddannelsen. Alle kan snakke med hinanden. Vi er et stort hold og er ret forskellige, men taler godt sammen.

 

 

Drømmer om mere uddannelse

Hvad fremtiden byder på for Axel, når uddannelsen som smed er i hus, har han allerede gjort sig en del tanker om.

 

-Sådan lige nu, så regner jeg med at blive maskinmester, når jeg er færdig som smed. Jeg har også overvejet produktionsteknolog, men som maskinmester virker det til, at du er mere ude på gulvet, forklarer Axel der gerne vil være leder ude i en produktion.

Her håber han både at kunne være en del af værkstedet med også arbejde med produktionsplanlægning og lignende discipliner. I et sådanne arbejde, kan han også bruge meget af den erfaring som han har tilegnet sig til dette DM i Skills, samt det forrige mesterskab, hvor han også deltog.

 

 

-Det er svært til Skills, for der kan du ikke planlægge noget. Vi aner ikke hvad vi kommer ud til. Vi står og deles om alting, da der kun er en maskine af hver type. Derfor bliver man hele tiden nødt til at tilpasse sig og det er spændende. Det er noget af det man skal kunne, man skal kunne holde overblik og danne en plan oppe i hovedet, fortæller Axel, der også har overvejet at blive selvstændig, måske ved siden af uddannelsen som maskinmester. Men lige nu kan han se tilbage med stolthed på et flot overstået DM i Skills.

 

 

-Det var super fedt lige da de råbte op jeg havde vundet. Man havde jo håbet, men jeg troede ikke helt på sejren, indtil jeg blev råbt op, afslutter en stolt Axel.

 

 

Vil du også være smed? Så se mere her: 

https://tradium.dk/erhvervsuddannelser/teknologi-byggeri-og-transport/smed/

 

 

 

 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig