Søg på tradium.dk

Nyheder

Mysterier skal gøre elever klogere på uddannelsesvalget

 
 

27. februar 2021

Virtuelle Escape Rooms bruges til undervisning af brobygningselever

I grundskolens ældste klasser besøger eleverne de forskellige ungdomsuddannelser, så de kan blive afklaret med deres studievalg. Dette er en vigtig del af at vælge uddannelse, fordi eleverne her kan komme ud at snuse til skolerne, som de ønsker at være en del af og samtidig møde eleverne, lærerne og fagene på studiestederne.

-Brobygningen er virkelig vigtig. Eleverne bliver bekendte med muligheder de ikke vidste fandtes og på den baggrund har de større mulighed for at træffe kvalificerede til- og fravalg. Når vi har dem inde i de her forløb, så går det jo op for nogle af dem, at de er dygtige med deres hænder. Så måske vi kan så et lille frø, der kan blomstre til ønsket om at forfølge en erhvervsuddannelse, forklarer Louise Aborg Weje, der er underviser på Tradium Grundforløb 1 (GF1), hvor elever der vil arbejde med et håndværk og kommer direkte fra grundskolen, skal starte deres rejse.

Løs mysterierne og kom videre til næste rum

Coronasituationen gør dog, at grundskoleeleverne ikke lige nu kan besøge ungdomsuddannelserne. På GF1 har de derfor måtte være kreative i deres bestræbelser på at vise de unge hvad en erhvervsuddannelse går ud på. Efter at have idegenereret kom underviserne frem til, at de kunne lave et virtuelt ”Escape Room”, hvor eleverne skal løse forskellige gåder og mysterier for at komme videre til næste ”rum”. Disse gåder tager udgangspunkt i erhvervsfagene. På GF1 bliver eleverne blandt andet stillet overfor at skulle udregne hvor meget det vil koste at lægge et nyt gulv eller lave en tidsplan for håropsætning i forbindelse med en fiktiv konfirmation.

-Vi er udfordrede på at vi uddanner kloge hænder, men at disse lige nu er bundet til en skærm. Ved at lave et Escape Room kan vi gøre eleverne aktive. De er stadigvæk ved en skærm, men arbejdet med Escape Rooms viser, hvilke udfordringer man støder på i de forskellige erhvervsfag, fortæller Louise. Hun forklarer videre, at undervisere fra de forskellige erhvervsuddannelser står til rådighed online med support til eleverne, så de kan komme igennem de forskellige udfordringer og gåder, samt få information om uddannelserne.

  

Sådan ser et Escape Room ud på Tradium GF1.

  

Unge er de bedste til at fortælle om studielivet

På Tradium HTX gør de også brug af de virtuelle udfordringer, der er inspireret af fysiske Escape Rooms, der er et spil hvor man skal løse gåder for at kunne komme ud af et rum inden for en given tidsperiode.

Her skal grundskoleleverne også svare på spørgsmål omkring de forskellige studieretninger samt løse forskellige udfordringer. På det tekniske gymnasium er det eleverne fra HTX der fungerer som guider for de unge. På den måde får de både viden om uddannelserne, samtidig med at de møder 1.g-eleverne og kan stille spørgsmål til disse.

-Vores erfaring er, at vores egne elever egentlig er de bedste til at fortælle om livet og hverdagen på skolen, så dem vil vi gerne inddrage, siger Maj-Britt Kirketerp Martiny, der er lektor på Tradium HTX. Sammen med sine kollegaer, er hun netop begyndt at bruge Escape Rooms, da det kan hjælpe med at motivere de besøgende elever.

-Spilelementet er en motiverende faktor og noget vi tænkte kunne appellere til brobyggerne. Og på den måde nåede vi frem til at et Escape Room kunne være en sjov ramme at arbejde inden for, forklarer Maj-Britt videre.

Gode tilbagemeldinger

På HTX er der blevet lagt mange kræfter i at lave små videoer, opgaver og lignende, der kan hjælpe eleverne til at forstå hvad uddannelsen egentlig er for en størrelse. Undervejs i spillet kommer eleverne også virtuelt rundt i flere af uddannelsens faciliteter og skal løse opgaver inden for disse. Når et hold havner i Tradiums fitnesslokale, så er der eksempelvis spørgsmål om træning og sundhed.

Fælles for de forskellige opgaver er, at de er blevet taget godt imod hele vejen rundt.

-Der har været gode tilbagemeldinger, både fra brobygningselever, lærere og fra vores 1.g-elever. De synes at brobyggerne er søde og de tager virkelig opgaven med at præsentere skolen på sig, afslutter Maj-Britt.

 

 

GF1 - EUD/EUX
Lærer
M  4188 0125    E  law@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
Teknisk gymnasium
Lektor
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
Kommunikation- og marketing
Videojournalist
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C

 

 

 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig