Søg på tradium.dk

Nyheder

Nye teknologier styrker elevernes læring

 
 

06. august 2021

Fokus på nye teknologiske hjælpemidler

Som faglært er det vigtigt at være opdateret på den nyeste teknologiske udvikling. Derfor er der i undervisningen på Tradiums erhvervsuddannelser og kurser netop fokus på nye teknologiske hjælpemidler.

Som overfladebehandler skal man male og behandle produkter såsom møbler, værktøj og lignende. Derudover kan det også være en del til et fly eller et andet produkt, som det kan være svært at øve den rigtige teknik på. Derfor har netop overfladebehandleruddannelsen på Tradium nu taget virtuelle træningsteknikker i brug, hvor eleverne kan prøve at male forskellige emner, uden at kunne ødelægge et produkt eller vente på malingen skal tørre.

- Eleverne har mulighed for at anvende den nyeste teknologi, i dette tilfælde VR SimSpray, til at dygtiggøre sig inden for spraymaling. Vi behøver ikke vente på det skal tørre og bages, men kan øve os ubegrænset, siger Michael Høeg, der er underviser på Tradium og en af drivkræfterne bag udrulningen af nye teknologier på de tekniske uddannelser.

VR-brillerne Michael nævner, kender nogle måske fra computerspil og lignende. De fungerer ved, at eleven tager et par briller på, hvori der sidder 2 små skærme, som viser en simulering af produktet der skal males. Eleven bruger derefter en sprøjtepistol som normalt til at male produktet, hvilket kan ses i brillerne, der følger elevens bevægelser, både deres hoved og hænder. For eleverne selv, er det også netop trådende til computerspillene der gør det sjovt. Eksempelvis holder de små interne konkurrencer om hvem der kan male bedst og dermed få flest point i SimSpray programmet.

- Det er sjovt at arbejde med. Især når man ikke har prøvet det her VR før, så bliver det meget spændende. Det er også meget realistisk og det er fedt, at man kan øve sig igen og igen uden at ødelægge noget, fortæller Dennis Daring Jensen, der er i lære ved Vestjysk Industrilakering.

 

Også godt for miljøet

Det er ikke kun muligheden for at øve sig, der gør nye teknologier såsom VR spændende for industrien og uddannelserne. Det er også de miljø- og ressourcemæssige aspekter.

- VR SimSpray er det nyeste nye, og kan være medvirkende til at vi både kan spare ressourcer på blandt andet maling, og på samme tid styrke elevernes indlæring og deres spray teknik. Men derudover taler det også ind i FN’s Verdensmål og den grønne omstilling, da vi forbruger færre materialer og mindre energi, forklarer Lasse B. Kristensen, der er uddannelsesleder for flere af Tradiums tekniske uddannelser, herunder overfladebehandleruddannelsen.

 

En elev arbejder her med virtuelle atomer.

 

Atomerne bliver levende

Nye teknologier kan være løsningen på mange udfordringer i hverdagen. Eksempelvis er der under coronanedlukningen blevet brugt en virtuel elev på flere af Tradiums tekniske uddannelser. Den virtuelle elev, der består af en computer med et webkamera som kan køres rundt ude i klasserne og på værkstederne, har gjort det muligt stadig at følge med hjemmefra, selvom man eksempelvis er hjemsendt i coronaisolation eller lignende.

Samtidigt bliver der også på maleruddannelsen brugt en teknologi der ligner VR, nemlig såkaldt AR. Her påfører eleverne sig også et par briller, men med AR får de lagt et ekstra lag på virkeligheden. Eksempelvis kan eleverne flytte rundt på atomerne i de kemikalier de skal lære om på uddannelsen. Ved at de kan se og ”røre” ved dem, så hjælper det eleverne til at huske teorierne bedre.

- Når man tager AR brillerne på, så vil man kunne interagere med det der er foran en, eksempelvis en oversigt over atomerne. Men i industrien bruger man det også i det daglige arbejde. Det kan være til alt fra at se hvordan en vindmølle skal repareres eller ved mekanikeren der skal se en manual til bilen han arbejder på, afslutter Michael.

 

 

 

 

Kommunikation- og marketing
Videojournalist
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
Strøm, styring og IT
Uddannelsesleder Maler, Overfladebehandler, Strøm, styring og IT
M   418 8 01 41   E  lbk@tradium.dk
A  Blommevej 40, 8930 Randers NØ
Bygningsmaler
Overlærer
M  2263 3580    T  8711 8534    E  mrh@tradium.dk
A  Blommevej 40, 8930 Randers NØ
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig