Søg på tradium.dk

Nyheder

Skinnende vandhaner og skånsom rengøring

 
 

13. april 2021

Rengøring er et spændende håndværk

På Tradium har en gruppe elever skrubbet badeværelserne rene og fået vandhanerne til at skinne. Det har de gjort i forbindelse med deres svendeprøve på uddannelsen som rengøringsteknikker, hvor der til formålet er indrettet badeværelser og andre rum, så eleverne kan omsætte teori til praksis.

Dog er rengøringsfaget ikke et nyt område for dem. De er nemlig blevet tilbudt uddannelsen igennem deres arbejdsgivere ved henholdsvis Randers Kommune, Mariagerfjord Kommune samt en privat virksomhed. Derfor har de også gennemført uddannelsen på omkring et halvt år, afhængigt af deres tidligere erfaring med faget.

-Der er nogle af eleverne der har arbejdet i branchen i 10-15 år, som aldrig har fået bevis på, at de kan gøre rent. Dem vil kommunerne gerne opkvalificere og samtidigt har de også haft nogle ledige, som de gerne vil ansætte i rengøringsarbejde, men først skal igennem uddannelsen, fortæller Peter Møller Thomsen, der er virksomhedskonsulent ved Tradium.

Peter oplever, at der er mange rengøringsansatte der med fordel kunne få mere viden og indsigt i det arbejde, som de har en masse erfaring med at udføre i praksis. Både så medarbejderne kan passe bedst muligt på sig selv og så arbejdsgiverne får det bedste resultat ud af arbejdet.

-Der er mange der går alene rundt og gør rent, men de kender ikke helt til kemien i de produkter de bruger som en del af deres arbejde. Så generelt får eleverne en stor indsigt i at gøre rent på den rigtige måde og det gavner også virksomhederne, da de får ansatte tilbage som kan arbejde mere selvstændigt, forklarer Peter.

 

 

Et af rummene, hvor eleverne afprøver teori i praksis.

 

Et rigtigt stykke håndværk

Tina Miller er en af underviserne som har påtaget sig opgaven med at fylde viden på rengøringseleverne. Normalt underviser hun på Tradiums hotel, køkken og restaurant afdeling og netop teori og praksis herfra, er da også relevant for de kommende rengøringsteknikkere.

-Jeg har haft eleverne til hospitalsdelen, hvor de blandt andet har haft om mikroorganismer, køkkenhygiejne, affaldssortering og lignende emner. Det er virkelig et håndværk, for der er en tidsfaktor samt en masse kemi og så skal man også lære at være god ved sin krop, mens man udfører arbejdet, forklarer Tina.

Hun forklarer også hvorfor det vigtigste ved uddannelsen ikke er at lære navnene på rengøringsmidlerne, men at gå i dybden med kemikalierne der bruges. På den måde er eleverne også klædt på til fremtiden, når der kommer nye rengøringsmidler, såsom rengøring med miljøvenlige midler, et område der i fremtiden kommer endnu mere i fokus

At undervise på faget har være spændende for Tina, og selvom det er et, for Tradium, nyt område hun kaster sig over, så har de studerende vist meget stor interesse i at tilegne sig ny viden, hvilket har gavnet undervisningen.

-Eleverne er meget villige til at lære nyt og der er virkeligt et højt niveau af engagement. Så det er fedt at undervise dem, for man får så meget respons og de er meget tydelige, hvis noget ikke fungerer. Samtidigt forsøger vi også at inddrage deres egne erfaringer, så vi kan bygge videre på dem i undervisningen, forklarer Tina.

 

Kommer både med livserfaring og gode ideer

De fleste af eleverne har arbejdet med rengøring i flere år, men kommer herudover med mange forskellige baggrunde og for nogle er det længe siden, de sidst har været på skolebænken. Her er der heldigvis andre elever der kan hjælpe og som så igen kan nyde godt af inspirationen, fra de mere erfarende studerende.

-Vi kommer fra to forskellige kommuner og fra meget forskellige aldersgrupper, hvilket faktisk har rystet os bedre sammen, end hvis vi havde været mere ens. For her kommer vi både med livserfaring og gode ideer til hinanden og så hjælper vi hinanden bedst muligt, fortæller Henriette Pedersen.

Til dagligt gør hun rent på en skole i Mariagerfjord Kommune og har arbejdet med rengøring i en årrække. Derfor føler hun dog stadig, at hun har lært en masse nyt under uddannelsen. 

-Jeg har lært en masse om hvad jeg skal gøre, men også hvad jeg ikke skal gøre med bestemte kemikalier, forklarer Henriette, der også har været glad for at have 2 lærere, der er meget forskellige. Den ene er teoretisk anlagt og den anden mere praktisk orienteret.

Ligesom Henriette har Laura Boje Pedersen også meget erfaring med rengøring, i hendes arbejde på en folkeskole i Randers Kommune. Men hun har også følt, at der har været nyt at lære og inspiration at hente på uddannelsen.

-Underviserne har været meget dygtige til at vise, hvad vi skal gøre og sørge for det er rigtigt beskrevet, samtidigt med at det har været nemt at få hjælp til at komme videre, fortæller Laura. Hun er også glad for, at der har været fokus på det praktiske, og har som Henriette også fundet stor glæde i, at sparre med de andre elever og blive klogere på det fag, som de er så glade for at arbejde med.

 

 

Kommunikation- og marketing
Videojournalist
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
Virksomhedskonsulenter
Virksomhedskonsulent
M   939 3 42 19   E  pmt@tradium.dk
A  Vester Allè 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig