Søg på tradium.dk

Nyheder

Sprogforståelse og nye færdigheder

 
 

29. februar 2024

Det kan svært at finde job, når man ikke mestrer det danske sprog

Hen over vinteren har en gruppe kursister prøvet kræfter med rengøring på Tradium Ring Djursland. Fælles for dem alle er, at de ikke har dansk som deres modersmål og derfor ikke blot lærer om rengøring, men også bliver bedre til det danske sprog og rustet til, at have en hverdag på en dansk arbejdsplads.

Kurset er blevet afviklet i samarbejde med jobcentrene i kommunerne Syddjurs og Norddjurs og har bestået af to sideløbende spor, hvor Tradium har stået for undervisningen i rengøring og VUC Djursland har varetaget danskundervisningen. Mod slutningen skulle deltagerne også i praktik, som måske kan lede til en fastansættelse på sigt.

 

Sproget er nøglen til fast arbejde

- Jeg har arbejdet med rengøring før. Men udover at blive bedre til faget, ville jeg gerne med på kurset, for at blive bedre til dansk. Jeg forstår en del, men har lidt svært ved at tale det, fortæller Joanna Nieruchalska, der i Polen arbejdede som revisor.

Joanna føler at kurset har gjort hende bedre til dansk, og at det måske hjælper hende frem til et arbejde, som minder mere om det hun havde i Polen, eksempelvis inden for økonomi. At sproget er vigtigt, oplever Iryna Kalikina også. Hun arbejder som tolk og er derfor med på kurset, for at hjælpe sin mor.

- Det er et stort problem, når man ikke kan sproget og det bliver man klart bedre til på sådan et kursus som det her, siger Iryna, der oplever, hvordan det er svært for hendes mor at finde arbejde, når hun endnu ikke mestrer sproget så godt.

 

 

Forskellige materialer, kræver forskellig rengøring

  

Fokus på sikkerhed og ergonomi

Ud over det store fokus på dansk som sprog, har deltagerne også en følelse af, at de nu kan søge job inden for rengøringsbranchen, da de har fået ny viden med derfra.

- Vi har lært mange praktiske ting, blandt andet i forhold til samarbejde og hygiejne. Men også at passe på os selv, fortæller Joanna, der tænker kurset klart er noget, hun kan bruge i hendes videre jobsøgning.

Den oplevelse har Irina og hendes mor også haft. Samtidigt var der især et emne i undervisningen, som hun synes skilte sig positivt ud.

- Kursisterne lærer en del ting om ergonomi, hvordan man undgår forkerte løft osv. Det synes jeg giver god mening, for det er rigtigt vigtigt at passe på kroppen, når man har et fysisk arbejde, siger Iryna.

 

Virksomhedskonsulenter
Virksomhedskonsulent
M  4188 0009    E  ann@tradium.dk
A  AMU-Centervej 2, 8560 Kolind
Kommunikation- og marketing
Kommunikationskonsulent
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig