Søg på tradium.dk

Nyheder

Valgkamp i ungdomshøjde

 
 

25. oktober 2022

Trivsel, klima og uddannelse blev diskuteret til valgdebat på Tradium

Spørgelysten var stor, da der i begyndelsen af ugen var valgdebat på Tradium. Lokale politikere, der håber på en plads i Folketinget, havde nemlig meldt sig til debat. Her skulle de over fire debatter, på skolens adresser på Blommevej, Vester Alle og Minervavej, debattere foran elever fra de fleste af skolens uddannelser. En af disse elever var Tilde Aborg Weje, der går på Tradium HTX.

- Vi fik et indblik i de mennesker, som muligvis skal tale på vores vegne. Specielt hvis man ikke allerede havde sat sig ind i valget, så blev det gjort mere overskueligt, når man kunne se politikerne i øjnene og være en del af debatten, sagde Tilde. Hun føler netop, at politik bliver mere engagerende og personligt, når politikerne taler direkte til eleverne, som det var tilfældet til paneldebatterne.

 

En brik i dannelsen

Når så store arrangementer finder sted på Tradium, sætter det både mange medarbejdere og i dette tilfælde også elever, i gang med forberedelserne. Men for skolen er den en vigtig investering i elevernes uddannelse. For valgdebatterne har selvfølgelig en direkte relevans for de samfundsfagshold, der findes på Tradiums uddannelser. Men det er også en naturlig del af alle elevernes uddannelse, at de får en demokratisk dannelse – noget som netop valgdebatterne er med til at give dem.

For flere af eleverne har dagene også været en ekstra stor oplevelse. Da der blev afholdt paneldebat for Tradiums elever på Vester Alle, var det nemlig med eleverne Josefine og Philip som ordstyrere. De går på henholdsvis HTX og HHX, men styrede debatten, så den blev relevant for alle elever.

 

Temaer der kom bredt omkring

Måske ikke overraskende fyldte partiernes syn på uddannelse meget for eleverne, som havde mulighed for at stille spørgsmål til de fremmødte politikere. På Blommevej ville en tømrerelev, der tidligere havde taget en studentereksamen, eksempelvis gerne vide, hvad politikerne ville gøre for, at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen.

Herudover blev der også diskuteret SU, trivsel på uddannelser, elevfordeling på gymnasierne og meget andet, som direkte berørte elevernes hverdag. Men de unge havde også et meget bredt udsyn. Derfor ville de også diskutere klimatiltag, landbrug, inflationshjælp og mange andre emner, som også lå mange af eleverne på sinde.

Under flere af debatterne blev der også lavet en før og efter måling af, hvor eleverne ville sætte deres stemme. Her kunne det også ses, at debatten og dialogen havde flyttet nogle stemmer blandt de unge vælgere, der deltog fra uddannelserne. Forhåbentligt smitter det også af på elevernes lyst til at stemme, for som uddannelseschef og ordstyrer på Blommevej, Lars Bagger Hansen, sluttede af med at sige, så skulle de unge ”sørge for at komme ud at stemme" - noget flere af kandidaterne også gentagende gange opfordrede til.

 

Partier der deltog

Alle opstillingsberettigede partier til folketingsvalget den 1. november 2022, var inviteret til valgdebat på Tradium. Kandidater fra de følgende partier deltog i debatterne.

  • Socialistisk Folkeparti
  • Venstre
  • Socialdemokratiet
  • Det Konservative Folkeparti
  • Frie Grønne
  • Liberal Alliance
  • Dansk Folkeparti
  • Enhedslisten
  • Nye Borgerlige
  • Alternativet
  • Radikale Venstre

 

,
Udvidet direktion
Kommunikationschef
M  3051 3121    E  uvo@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
Kommunikation- og marketing
Kommunikationskonsulent
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig