Søg på tradium.dk

Nyheder

Videre med verdensmålene

 
 

12. maj 2022

Tradium har fortsat fokus på at arbejde med verdensmålene

Tradium har som verdensmålsskole forpligtet sig til at arbejde med FN's verdensmål som skole og i undervisningen. Derfor har Tradium i det seneste år blandt andet fået etableret et verdensmålsråd med elever og medarbejdere, skolen har indgået aftale om at få strøm fra bæredygtige forsyningskilder, og kantinerne har indført en ”to go”-ordning for at nedbringe madspil. I oktober sidste år fik Tradium afholdt sin første årlige verdensmålsdag, hvor mere end 2500 elever og medarbejdere afprøvede nye initiativer og ideer for at gøre verdensmål og bæredygtighed til en integreret del af undervisningen.

I november havde elever fra Tradiums hotel, køkken og restaurantuddannelser samt Tradiums tekniske gymnasium (HTX) lejlighed til at gøre fødevareminister Rasmus Prehn klogere på fremtidens bæredygtige fødevarer, da han besøgte skolen. I 2022 er Tradium godt i gang med at rulle affaldssortering ud på hele skolen, og flere nye initiativer er på vej.

Vilde erhvervsskoler

Et af de nye steder, Tradium arbejder med et verdensmålsperspektiv, er i driften af skolens udeområder. Fra foråret 2022 er Tradium med i et initiativ fra Danske Erhvervsskoler- og Gymnasiers netværk for FN’s verdensmål, der har fået navnet ”Danmarks vilde erhvervsskoler.” I initiativet vil en lang række erhvervsskoler bidrage til biodiversiteten i Danmark ved at omlægge udeområder til vild natur. I første omgang omlægger Tradium sammenlagt cirka 3500 kvadratmeter på Minervavej 57 og på Blommevej 39. På sidstnævnte adresse bliver området etableret i forbindelse med den nye autohal til efteruddannelse i elbiler, som Tradium opfører i 2022. Her vil det vilde område komme til at spille sammen med autohallen, der får sedum-græs på taget, hvorfra afvandingen bliver ledt gennem en bæk til den lille sø, der er på grunden. Projektet kommer også til at indgå i undervisningen, fordi elever fra HTX skal følge med i, hvordan biodiversiteten udvikler sig, og hvordan forskellige jordbundsforhold tager imod vild beplantning. - Det nye vilde område støder op til et område, hvor græsset klippes tæt.

I det vilde område bliver der udlagt to prøveparceller med blomsterkultur, hvor det ene kun bliver fræset, mens græslaget bliver fjernet og jorden udpint i det andet.

- Det giver os forskellige zoner, der kan indgå i elevernes arbejde med biodiversitet. Vi har planer om, at en biotek-klasse hvert år på verdensmålsdagen skal ud og tælle arter på både de vilde områder og det, der bliver holdt tæt. Så vil vi få en løbende undersøgelse af udviklingen af området, fortæller Jakob Tetens Lund, der er uddannelsesleder på Tradium Teknisk Gymnasium, hvor han også underviser i biologi.

Det giver god mening at følge udviklingen over en årrække, fordi etableringen af området tager tid. Resultaterne af initiativet vil derfor stå tydeligere i 2023, end det bliver tilfældet i år. Til den tid kan det også være med til at gøre skolen klogere på, hvordan og hvor man går videre med projektet i de kommende år.

 

 

I et nyt partnerskab tager Tradiums tømrerafdeling
kampen op mod brug og smid væk kulturen.
Før gav afdelignen penge for at få afhentet
deres overskydende træ, men nu
tager STARK det gamle træ retur og
sælger det igen til nye projekter

 

Efteruddannelse uden dieseldampe

Tradiums nye autohal, der skal bygges på Blommevej i 2022 for at give mekanikere i hele landet et stærkt efteruddannelsestilbud inden for el- og hybridbiler, er ikke det eneste sted, skolen har et fokus på nye teknologier. Når kursister på Tradiums krankurser fremover skal øve sig på kranopgaver i køregården på Blommevej, kommer det både til at lugte mindre af diesel og larme mindre. Tradiums transport- og logistikuddannelser har nemlig fået en såkaldt powerpack, der minimerer CO2-udledningen og mindsker støjen ved kranarbejde. 

I kranbiler er det motoren, der driver den hydraulik, som giver liv til selve kranen. Men når lastbilens motor skal levere kraften, skal den også hele tiden være i omdrejninger, når kranen er i brug. Det er skadeligt for miljøet på grund af dieselforbruget, og det støjer meget til irritation for nærområdet. Derfor kigger branchen nu mod alternative løsninger, hvilket man også har gjort på Tradiums transport- og logistikuddannelser.

- Vi skal jo alle kigge mod den grønne omstilling. Det skal vi også i vores branche, selvom det kan være svært med kranbiler, siger Henrik Hjortshøj Jacobsen, der er underviser på Tradiums kranuddannelser. Henrik har derfor anskaffet den powerpack til uddannelsen, der nu kan erstatte lastbilens motor i arbejdet med at drive kranen.

Powerpack’en skal i stedet kobles til strøm på byggepladsen, hvor den skal bruges.

- I samarbejde med Hobro Hydraulik og Palfinger kigger vi på, hvordan Tradiums kranbiler kan bruge strøm i stedet for brændstof til at drive kranerne, forklarer Henrik. Fordi industrien mere og mere går over til denne form for drivkraft, lægger Henrik også vægt på, at kursisterne skal kunne prøve kræfter med den nye teknologi.

 

Sådan ser den nye powerpack ud

 

De små forandringer

Når man erstatter motoren med en elektrisk løsning, gør det ikke kun kranarbejdet grønnere. Det får også en positiv indflydelse på arbejdsmiljøet og dem, der befinder sig i nærheden af arbejdet, da den elektriske enhed støjer langt mindre. Små forandringer med stor effekt er også i fokus på et af Tradiums nyeste AMU-tilbud ”Bæredygtig produktion.” Kurset er målrettet både ufaglærte og faglærte medarbejdere i større og mindre industrivirksomheder og har en række fokusområder, der spænder fra affaldssortering over energirigtig produktion til overholdelse af miljøstandarder og -krav, hvor medarbejdernes perspektiv på fokusområderne inddrages.

- Det er for eksempel blevet vigtigt, at man som virksomhed forholder sig til sit energiforbrug både fra et bæredygtighedsperspektiv, og fordi energipriserne er steget. Det er noget, man forholder sig til strategisk i ledelsen. Men det er også vigtigt, medarbejderne bliver opmærksomme på, hvad deres rolle er i forhold til energiforbruget.

Som medarbejder kan det for eksempel være et spørgsmål om, om det bedst kan betale sig at slukke en maskine eller lade den stå i tomgang, når noget skal skiftes

– det er de mange bække små, forklarer Jørgen Kroer, der er underviser på kurset i bæredygtig produktion.

 

Udvidet direktion
Kommunikationschef
M  3051 3121    E  uvo@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
Kommunikation- og marketing
Kommunikationskonsulent
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig