Søg på tradium.dk

Nyheder

I lære på Grønland

 
 

10. april 2023

Frederiks læretid bød på en helt usædvanlig oplevelse

Frederik Halkjær Christiansen er tømrerlærling hos Raunstrup i Randers. Uddannelsen har han valgt, blandt andet fordi han er meget glad for at arbejde, hvor han kan få rørt sig og være udendørs. Det blev der også rig mulighed for, da han byttede lærepladsen i Randers ud med et ophold på Grønland. Her var der netop rigtig god mulighed for at arbejde udenfor i de fire måneder, han var deroppe.

- Der var flere ting, der overraskede mig under opholdet. Blandt andet var vejret noget andet, end man måske forventer. Fordi luftfugtigheden ikke var så stor deroppe, kunne vi rende rundt i T-shirts, selvom jeg var deroppe fra august til december, fortæller Frederik. Han havde længe vidst, at Grønland var et sted, han skulle opleve, især på grund af de gode muligheder for at komme ud i noget unik og smuk natur.

- Jeg vidste, jeg ville til Grønland på et tidspunkt – det skulle bare opleves. Jeg tænkte egentlig, at det skulle være efter, at skolen var færdig, men så fik jeg tilbuddet om at tage noget af min læretid deroppe og gad ikke vente – jeg skulle bare afsted med det samme, siger Frederik.

 

Opbakning fra mester

På Frederiks læreplads, Raunstrup, var der også fuld opbakning. De sagde med det samme, at det skulle han selvfølgelig gøre, da de første gang hørte om muligheden for, at han kunne tage en del af sin læretid i Grønland.

- Jeg fik jo rigtigt meget med hjem fra turen. Det er meget smukt deroppe, og jeg fik for eksempel vandret en tur på 25 kilometer alene, hvor jeg så noget fantastisk natur, fortæller Frederik.

Han tænker også, at den personlige udvikling, man får ved et udlandsophold, er noget, som ikke kun kommer lærlingene til gode. Det er også i stor grad noget, mester kan drage nytte af. Konkret har de specielle omstændigheder for byggeri på Grønland for eksempel gjort, at han er blevet bedre til at tænke fremad.

- Rent fagligt er jeg også blevet god til at planlægge. For på Grønland kan du ikke bare lige få byggematerialer, når du har brug for det. Det tager tre-fire uger, før de kommer. Så du skal tænke meget fremad, og på samme tid arbejder man også meget selvstændigt, fortæller Frederik.

 

Solotur i fællesskab

Frederik var den eneste elev fra Tradium, som var på tur til Grønland. Men han boede sammen med fem andre elever, som også midlertidigt havde byttet deres lærepladser i Danmark ud med et ophold i Grønland.

- Jeg boede sammen med fem danskere fra andre erhvervsskoler, herunder to tømrerlærlinge. Det var rigtigt fint. Når man er sammen 24/7, så lærer man at kunne lide hinanden og bliver bare nødt til hurtigt at komme videre, hvis der skulle være en konflikt.

Undervejs arbejdede han også sammen med mange lokale håndværkere. Her mødte han også mange flinke mennesker, som var gode til at komme med råd og faglige inputs.

- Vi arbejdede også tæt sammen med grønlænderne. De var rare og ville gerne lære fra sig. Nogle havde lidt udfordringer med at snakke dansk eller engelsk, men man fandt hurtigt ud af at kommunikere alligevel. Kropssproget blev vigtigt, fortæller Frederik, som også oplevede den lokale kultur i fritiden – blandt andet i den lokale billardklub, som lå i byen, hvor han boede.

 

 

Kommunikation- og marketing
Kommunikationskonsulent
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig