Søg på tradium.dk

Nyheder

Læring i fortidens byggemetoder

 
 

09. juni 2023

Undervisning i fortidens teknikker, hjælper til at forstå nutiden

Du skal kunne gå, før du kan løbe. Nogenlunde den samme tankegang er forudsætningen for at lære og mestre et håndværk til fulde.

- Det er en del af den faglige stolthed at have nogle konkrete færdigheder. Disse færdigheder bliver oparbejdet gennem øvelser og gentagelser. Så rent pædagogisk er det vigtigt, at eleverne lærer de gamle teknikker. For det er det, der giver basisforståelsen. Hvis du ved, hvordan en håndsav skærer og hvorfor den skærer, så har du også nemmere ved at forstå fejl og udfordringer med el-værktøjet, siger Jesper Jensen, der er faglærer på Tradiums tømreruddannelse.

Han fortæller videre, at batteriværktøj i høj grad har vundet frem. Det gør, at mange unge ikke har prøvet andet værktøj end dette og netop derfor er forløb som Skills Bootcamp vigtigt, hvor eleverne lærer om det gamle håndværk, blandt andet ved at deltage i konkurrencer.

- På bootcamp tager vi essensen af tømrerfaget og ser på hvad man skal kunne, for at deltage i konkurrencer. Her handler det meget om overblik og eksekvering, for man har kun begrænset materiale til rådighed. Den tankegang er også god at have, i forhold til arbejdet med moderne byggemetoder, fortæller Jesper.

Det samme gør sig gældende på Tradiums mureruddannelse, hvor eleverne også lærer om teknikker og byggematerialer de måske ikke kommer i kontakt med, men som er vigtige at vide findes.

- Vi lærer dem, hvordan de gængse konstruktioner hænger sammen, også de ældre typer. Det kan godt være, at eleverne ikke kommer til at bruge det så meget ude på byggepladserne, men der er jo virksomheder, der stadig arbejder med disse ting, siger Kent Sivertsen, der er faglærer på Tradiums mureruddannelse.

Som eksempel nævner han, at der på uddannelsen konkret arbejdes meget med gesimser, selvom det ikke bliver brugt meget i nyere byggeri.

 

Kent Sivertsen inddrager klassiske byggeteknikker
i undervisningen på mureruddannelsen

 

Mange ældre bygninger

Men selvom teknikkerne ikke er en del af nybyggeriet, så er de ikke kun vigtige at lære af læringsmæssige grunde. Den danske bygningsmasse består nemlig langt fra kun af nybyg og derfor skal mange af Kents elever også ud at arbejde med ældre bygninger.

- Vi har jo også mange gamle bygninger vi løbende restaurerer, derfor er det vigtigt, at vi holder ved håndværkets traditioner, fortæller Kent, der også har sendt flere elever ud til lærepladser, der beskæftiger sig med de gamle murerteknikker.

Dette bakker Jesper også op om. For inden for tømrerfaget vil eleverne også ofte komme ud til renoveringsopgaver, hvor teknikkerne kan være langt anderledes, end de der bruges til nybyg.

- De kan også komme ud til opgaver, hvor fokus er på renovering. Og her skal de kende de her traditioner inden for faget. Vi har jo en bygningsmasse der varierer meget i alder, siger Jesper.

 

Fejringer er vigtige for alle

Både Jesper og Kent savner også et større fokus på de elever, der bliver færdige med deres uddannelse. For selvom eleverne ofte går direkte videre i arbejde og ikke fejrer svendebrevet i flere uger, så vil de stadig gerne anerkendes.

- Fejringen af uddannelserne betyder lige så meget for vores elever, som for studenter og andre unge. De går meget op i at få svendebrevene og få svendegildet, fortæller Kent. Han husker også, at der ikke blev gjort helt så meget ud af det, da han selv blev udlært på det daværende Randers Tekniske Skole. Her modtog han svendebrevet ude ved mester, og han synes, det bliver bedre fejret i dag, om end de også den gang fik en god fest.

Da Jesper blev udlært, var der kommet mere fokus på fejringen af svendebrevet. Men han savner stadig, at man fejrer de unge svende på lige fod med alle de nyudklækkede studenter.

- De ser jo andre blive fejret og vores elever har lagt mindst lige så meget blod, sved og tårer i deres uddannelse – måske endda mere, fordi de både er i skole og på arbejde, hvor de måske møder kl. 7 og går kl. 16. De har knoklet og sejret - det skal fejres, afslutter Jesper.

 

Tømreruddannelsen
Lærer
A  Blommevej 40, 8930 Randers NØ
Mureruddannelsen
Overlærer
M  4188 0178    T  8710 0463    E  ksi@tradium.dk
A  Blommevej 40, 8930 Randers NØ
Kommunikation- og marketing
Kommunikationskonsulent
M  5052 9687    E  ubj@tradium.dk
A  Vester Allé 26, 8900 Randers C
 
 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.

Tilmeld dig