Hvis du vil starte på en erhvervsuddannelse lige efter folkeskolen, begynder du på det, der kaldes Grundforløb 1 (GF1). Hvis du allerede ved, at du gerne vil være fx mekaniker, bliver du en del af området TEK, hvor du også bliver introduceret til andre tekniske håndværk som fx svejsning. Andre uddannelser – såsom frisør, kok og smed – er ligeledes inddelt i forskellige områder.
Har du gået på gymnasiet, været ude at arbejde eller lavet noget helt andet, starter du i stedet direkte på Grundforløb 2 (GF2). Herefter skal du finde en læreplads. De næste år veksler du mellem at være i lære og at gå på skole – det, der kaldes hovedforløbet.
Mange erhvervsskoleelever tager også en uddannelse gennem deres eksisterende arbejde. De har ofte været ansat som ufaglærte og er enten selv blevet nysgerrige på et håndværk eller har fået det foreslået af deres leder.
– Jeg blev tilbudt uddannelsen gennem min arbejdsplads. De ville gerne holde på mig og foreslog overfladebehandleruddannelsen, fordi det passede til det arbejde, vi laver i virksomheden. Det har været en rigtig god mulighed for mig, fortæller Jackie Larsen, der er ved at uddanne sig til overfladebehandler – en uddannelse, der kun kan tages i Randers.
For Jackie har det ikke altid ligget i kortene, at han skulle tage en uddannelse, men han er blevet rigtig glad for at arbejde som overfladebehandler. Især holder han af at sandblæse metal, fordi han kan få et gammelt emne til at se ud som nyt. Han er også glad for skoleopholdet – på trods af, at han er langt væk hjemmefra.
– Vi har et godt fællesskab i klassen. Mange af os kommer langvejs fra – jeg selv bor på Sjælland – så vi bor på skolehjem i Randers, når vi er på skole. Der hygger vi os sammen efter undervisningen. Det giver en god stemning og gør det lettere at være væk hjemmefra, siger Jackie.
Jackie Larsen elsker at rense gamle materialer og få dem til at fremstå som nye
Tara Aagaard-Nielsen har altid været glad for at bruge sine hænder og være i sin egen verden, når hun får farver og former til at spille sammen og løse opgaver bedst muligt.
– Jeg vil gerne være maler, fordi jeg elsker håndarbejde. Det har jeg altid gjort. Jeg kan slappe af i det og komme ind i min egen lille verden. Det giver en ro, som jeg rigtig godt kan lide, fortæller Tara.
Hun er lige nu i skolepraktik, hvor hun den seneste tid har arbejdet på en særlig opgave, som der måske går noget tid, før hun møder igen.
– Jeg er ved at lave et vægmaleri. Det er på Tradiums mekanikeruddannelse, og det viser bilens historie gennem tiden. Det er ikke så tit, man får lov til at lave noget som det her, så det handler om at nyde det, fortæller Tara.
Hun fortæller videre, at det sværeste ved sådan et projekt er, at man skal have stor tålmodighed. For hvis man skynder sig, laver man fejl – og selvom man kan rette dem, vil Tara helst gøre det rigtigt fra starten.
En fællesnævner for erhvervsuddannelserne er kombinationen af praksis og teori – og Jackie er især glad for, at han går på en uddannelse, hvor man både bruger sine hænder og lærer, hvorfor fagets teknikker fungerer, som de gør.
– For mig fungerer det rigtig godt, at vi både har det teoretiske og det praktiske. Hvis vi kun sad med bøgerne hele dagen, kunne det hurtigt blive tungt. Så det er fedt at komme ud og lave noget med hænderne, afslutter Jackie.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.