På Tradiums verdensmålsdag var der samlet over 2500 undervisere og elever omkring verdensmålene. En af dem, der brugte dagen på at arbejde med verdensmålene, er Eren Ozarslan.
- Vi har arbejdet med ligestilling. Altså at vi alle har ret til at være den person vi vil og have de samme muligheder, uanset hvem vi er, fortæller Eren. Han er netop startet på Tradiums Grundforløb 1, hvor han skal han gå i skole ind til jul. Herefter vil han videre på Grundforløb 2, også på Tradium, hvor det er uddannelsen som elektriker, der har fanget hans interesse.
- Jeg synes det er fremtiden at blive uddannet som elektriker, fordi alt bliver afhængigt af strøm. Så at lære om elektricitet og grøn energi, det synes jeg er det bedste jeg kunne vælge. Det har også været fedt at lære nogle nye mennesker at kende og blive en del af fællesskabet, siger Eren, der også er glad for Randers og at kunne begynde på en uddannelse i byen.
Anders og Frederik går også på Grundforløb 1.
De arbejdede med at fremvise verdensmålene, så børn kan forstå dem.
Derfor skulle målene kunne mærkes og bevæge sig.
Verdensmålsdagen begyndte med en fælles velkomst fra Tradiums direktør Lars Michael Madsen, der i sin tale lagde vægt på, at viden og kompetencer inden for bæredygtighed vil medvirke til, at gøre skolens elever eftertragtede på fremtidens arbejdsmarked. Det er nemlig elever på de erhvervsrettede uddannelser, der skal levere de praktiske løsninger, vi mangler.
Nye kompetencer og løsninger var også temaet på mange af uddannelserne. Elektrikerne fokuserede på energioptimering og energibesparelse, og arbejdede blandt andet med at se, måle og regne på energiforbrug. Hos murerne var omdrejningspunktet nye maskiner, der både kan hjælpe med at løfte og minimere strøm- og vandforbrug i byggeriet.
Hos frisørerne blev der eksperimenteret med nye bæredygtige produkter, og nye materiale var også i centrum på tømrerafdelingen. Her kom firmaet TJEP forbi og præsenterede søm lavet af træ, der har mange fordele i byggeriet og udleder 47 % mindre CO2 i produktionen end konventionelle søm.
På Tradium Handelsgymnasiet havde man besøg af en perlerække af virksomheder – UPCYCL, Center for Ludomani, Slowforestcoffee, SustainX og AGENDA – der alle gav deres bud på, hvordan man kan forene bæredygtighed og profit og tage socialt ansvar. For eksempel fortalte sportstøjfirmaet Fusion, at de lægger vægt på at lave langtidsholdbart tøj for at undgå overproduktion og være mere bæredygtige.
Èn verdensmålsdag gør ikke en verdensmålsskole. Men verdensmålsdagen er en dag, hvor skolen sætter ekstra skub på nogle temaer og prøver nye ting af, som man kan arbejde videre med og blive klogere af, på tværs af uddannelserne.
Et godt eksempel på, at verdensmålsdagen kan være starten på en længere proces, finder man på Tradiums smedeuddannelsen. Her udformede eleverne, ved hjælp af tegneprogrammer på computeren, en regnvejrsopsamler. Den skal over de kommende uger, printes, bukkes og svejses før den skal præsenteres til hovedforløbets gruppeeksamen.
På Tradium Teknisk Gymnasium havde man på fokus på verdensmål tre ”Sundhed og trivsel” og særligt på seksuel sundhed og trivsel hos unge. Derfor var sexolog Mathias Valentino inviteret til at holde oplæg for alle på tværs af årgange. Oplægget gav inspirationen til at eleverne bagefter i grupper kunne formulere dilemmaer omkring seksualitet, som så blev diskuteret i bedste Sara og Monopolet-stil.
Trivsel, men med udgangspunkt i fødderne, var naturligt nok omdrejningspunktet for eleverne på Tradiums fodterapeutuddannelse. Halvdelen af eleverne tog på besøg på Hobrovejens skole, Østervangskolen og Vestervangsskolen for i børnehøjde at snakke om at holde fødderne sunde. Her blev der både lavet fodøvelser til musikvideoer og samlet kuglepinde og engangsklude op med tæerne. I skolens fodklinik tog den anden halvdel imod besøg af unge fra blandt andet CSV, der fik gratis fodbehandling og gode råd med på vejen.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret om små og store begivenheder hos Tradium.